logo
OVER PLUS  -  PROGRAMMA  -  NIEUWS  -  ARCHIEF  -  LINKS  -  PERS  -  CONTACT  -  LOKATIE   

PROGRAMMA

zaterdag
5 okt
2019
Film: Cet obscur objet du desir


regie: Luis Bunuel, 1977, 103 min., zaal open 19.30, aanvang 20.00
entreeprijs film 4 euro

Een man van middelbare leeftijd vertelt tijdens een treinreis aan zijn medepassagiers over zijn geobsedeerde liefde voor het kamermeisje Conchita. Zij brengt hem het hoofd op hol, maar houdt hem ook op een afstand. Ondanks alle getreiter en vernederingen blijft hij haar volgen.

Deze hoogstpersoonlijke interpretatie van de roman La femme et le pantin van Pierre Louÿs heeft twee niet op elkaar lijkende actrices in de rol van Conchita, die haar sensuele en frigide kant afzonderlijk vertegenwoordigen. Bizarre incidenten en surrealistische grappen maken van Buñuels laatste film een mooi slotakkoord.

 
lees meer


zaterdag
26 okt
2019
Concert: Reijseger/Fraanje/Sylla


zaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 12 euro, onder 25 jaar 6 euro

Het trio Reijseger, Fraanje en Sylla heeft zowel muzikaal als cultureel sterk verschillende achtergronden. Hun repertoire is echter een wonderlijk natuurlijke samensmelting van deze verschillen.

Ze spelen Afrikaanse liederen in Wolof, de moedertaal van de uit Senegal afkomstige zanger/percussionist Mola Sylla en composities van cellist Ernst Reijseger en pianist Harmen Fraanje. Daarnaast dwalen ze geregeld af in improvisaties vol humor en oprechte schoonheid.

Ernst Reijseger - cello/Harmen Fraanje - piano/Molla Sylla - zang, percussie

 
lees meer


zaterdag
2 nov
2019
Film: La ardilla roja


regie: Julio Medem, 1993, 114 min., zaal open 19.30, aanvang 20.00
entreeprijs film 4 euro

Nu zijn muze hem verlaten heeft wil de depressieve rockster Novo een einde maken aan zijn leven. Deze gedachte wordt echter verstoord door een ongeval, waarvan de mooie Suarez het slachtoffer is. Ze blijkt haar geheugen verloren te hebben en Novo maakt van deze gelegenheid gebruik om zich uit te geven als haar vriend. Hij projecteert zijn ex-vriendin op haar en samen trekken ze naar een camping voor een lekkere vakantie.

Daar blijkt echter, dat het meisje een vreemd verleden met zich meesleept. Een stijlvolle, romantische thriller die evolueert tot een spel van leugens en obsessies. Medem schreef zelf het scenario. Grote aantrekkingskracht van het verhaal is het dubbelzinnige van de opzet. Mooie fotografie van Gonzalo Berridi.

 
lees meer


zaterdag
16 nov
2019
Concert: Orquesta del Tiempo Perdido


zaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro

Met Orquesta del Tiempo Perdido lijkt het erop of componist/gitarist Jeroen Kimman (o.m. Sleep Gunner, Brown vs Brown) alle invloeden die hij als muzikant heeft ondergaan, heeft opgezogen, erop heeft gekauwd, en nu weer uit zijn lijf spuwt, waarbij de muzikale ingrediënten zijn samengeklonterd tot een geheel nieuwe substantie. De muziek van Kimman is eigenwijs. Stronteigenwijs. En die muziek lijkt overal en nergens op.

Muzikale stijlen en invloeden als jazz, experimentele elektro-akoestische muziek, math-rock, pop, niet-westerse folklore, exotica en vaudeville worden kriskras door elkaar gebruikt. De muzikale inhoud is groot en tegelijkertijd klinkt de muziek toegankelijk. Het geheel heeft een positieve vibe en werkt gegarandeerd stemmingverhogend.

Jasper Stadhouders – bas en gitaar/Mark Morse - lapsteel/Salvoandrea Lucifora - trombone en sousafoon/Tristan Renfrow – drums/Floris van Bergeijk – toetsen en sampler/Onno Govaert – glockenspiel en percussie/Jeroen Kimman – div. instrumenten

 
lees meer


zaterdag
30 nov
2019
Film: Vertigo


regie: Alfred Hitchcock, 1958, 128 min., zaal open 19.30, aanvang 20.00
entreeprijs film 4 euro

Rechercheur John Ferguson (Stewart) heeft last van hoogtevrees sinds hij zag hoe een collega tijdens een achtervolging van een dak af stortte. Na zijn vervroegd pensioen vraagt een oude vriend hem om een oogje te houden op zijn vrouw Madeleine. Maar Ferguson valt als een blok voor de mooie blondine, dat kan natuurlijk niet goed aflopen.

De film kreeg een lauwe ontvangst, pas na verloop van tijd werd duidelijk dat Hitchcock hiermee een van zijn beste films had gemaakt. Een beroemde camerabeweging werd later bekend als een 'Vertigo-shot'.

 
lees meer


woensdag
4 dec
2019
Lezing: Rijkdom, hoeveel ongelijkheid is nog verantwoord?


zaal open: 19.30 , aanvang 20.00
entree: 3,50 euro
reserveren: info@ccbaarle.org

Ingrid Robeyns is hoogleraar ‘Ethiek van Instituties’ aan de universiteit Utrecht. Zij is filosoof en econoom en is aan de Universiteit van Cambridge gepromoveerd bij Amartya Sen. Haar belangrijkste onderzoeksterreinen zijn politieke ethiek en economische ethiek, en in het bijzonder rechtvaardigheidsvraagstukken.

Is het erg dat sommigen zoveel hebben en anderen niet? Volgens Ingrid Robeyns zijn die extreme verschillen schadelijk voor mens en maatschappij. In haar publicatie ‘Rijkdom’ herleest ze Aristoteles en laat ze zien dat er grenzen zijn aan hoeveel ongelijkheid een maatschappij kan verdragen. Extreme rijkdom is een gevaar voor de democratie, is niet te verzoenen met onze ecologische plichten en leidt tot een onrechtvaardige verdeling van welvaart. Extreme rijkdom is veel minder onschuldig dan we misschien wel denken.

I.s.m. CCB

 
lees meer


zaterdag
14 dec
2019
Concert: Felicity Provan 5tet


zaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro

Frisse impro jazz met een intensief gebruik van vocalen door een groovend kamerensemble: het Felicity Provan 5tet is een relatief nieuwe groep met vijf door de wol geverfde muzikanten.

Poëtische verhaallijnen en songs, lyrische melodieën. Humoristisch, rijk aan dynamiek, soms theatraal, zich bewegend tussen zeer delicaat en uitgesproken wild.

Tijdschrift Jazzism: ‘Trompettist Felicity Provan gaf met haar eigen kwintet, dat de grenzen tussen vocalen en instrumenten opzoekt, een van de meest opwindende optredens van het afgelopen Bimhuis-seizoen.’

Felicity Provan – cornet, stem en composities/Han Buhrs – stem/Ada Rave – tenorsaxofoon, klarinet, stem/Harald Austbø – cello, stem/Michael Vatcher – drums, percussie, stem

 
lees meer


zaterdag
4 jan
2020
Concert: Uchronia


zaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro

Uchronia is een in Keulen gevestigd kwartet van jonge musici, geboren tussen 1986 en 1992. Ze studeren of studeerden allemaal aan de ‘Hochschule für Musik und Tanz Köln’ en werken in verschillende settings met elkaar samen.

De muziek op hun debuutalbum als Uchronia is gebaseerd op composities van Marlies Debacker (piano) en Salim Javaid (sax, klarinet), en is het beste omschrijven als moderne free jazz die zich beweegt tussen jazz en moderne kamermuziek.

Marlies Debacker – piano/Salim Javaid – saxofoon, klarinet/Stefan Schönegg – contrabas/Dominik Mahnig - slagwerk

 
lees meer


zaterdag
18 jan
2020
Concert: Under the Surface


zaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 12 euro, onder 25 jaar 6 euro

Under the Surface werd gevormd door drummer Joost Lijbaart (bekend uit de bands van Yuri Honing), de jonge vocaliste Sanne Rambags (winnaar Conservatorium Talent Award 2017) en gitarist Bram Stadhouders (die eerder samenwerkte met het Nederlands Kamerkoor, Jim Black en Sidsel Endresen). Zij ontwikkelden naar eigen zeggen een ‘universele taal’ met hun uitzonderlijke samenspel.

Sanne Rambags is een van de weinige zangeressen van haar generatie die op een open manier kan improviseren, soms met zelfgeschreven teksten en gedichten en soms door haar stem te gebruiken als een instrument dat aansluit bij het open groepsgeluid. Joost Lijbaart behoort tot de top van de Nederlandse jazzscene. Bram Stadhouders is een van de meest veelbelovende musici in het Europese improvisatiecircuit.

 ‘De luisteraar raakt betoverd door het fraaie precieze spel’ (de Volkskrant).

 ‘Is het beluisteren van het album al een intense ervaring, het bijwonen van het concert is magisch’ (het Parool).

Joost Lijbaart - drums/Bram Stadhouders - gitaar/Sanne Rambags - zang
 
lees meer


zondag
26 jan
2020
Matinee: informatie volgt
 
lees meer


zaterdag
8 feb
2020
Concert: Frank Wingold - Entangled Music


zaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 12 euro, onder 25 jaar 6 euro

Veelzijdig gitarist Frank Wingold is bij de bezoekers van PlusEtage bekend als lid van de groepen Underkarl en Agog.

Onder de naam ‘Entangled Music’ brengen hij, bassist Robert Landfermann en slagwerker Jonas Burgwinkel hun eclectische invloeden en uitgebreide ervaring samen.  Het trio creëert muziek in verschillende lagen, waarbij de traditionele rol van de instrumenten genegeerd wordt. Met de arrangementen kunnen tegelijkertijd contrasterende melodieën worden gespeeld. Ze zijn een meesterwerk van compositie en improvisatie en vooral een zeer persoonlijke, emotionele uitdrukking van muzikale ideeën. Het levert een geweldige luisterervaring op!

Frank Wingold – gitaar/Robert Landfermann – bas/Jonas Burgwinkel - drums

 
lees meer


zondag
16 feb
2020
Matinee: Old Salt
Informatie volgt.
 
lees meer


zaterdag
21 mrt
2020
Concert: Instant Composers Pool Orchestra


zaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro

Internationaal nog steeds het bekendste jazzorkest uit Nederland: het ICP. Door geen groep ter wereld wordt op zo’n hoog niveau geïmproviseerd als door het Instant Composers Pool Orchestra. De unieke mix van contemporaine klanken, onweerstaanbare oude swing, verraderlijk pakkende melodietjes en gekke of juist ingetogen ingevingen gaat altijd over het moment.

Het orkest rond pianist Misha Mengelberg en drummer Han Bennink bestaat vijftig jaar. Geraffineerd en hartverwarmend spontaan samenspel zijn de handelsmerken van het huidige ICP en zorgen dat zij nog altijd wereldwijd worden bejubeld – meer dan ooit lijkt het. De huidige pianist is Guus Janssen, die ook als organist en componist te horen is op recente ICP-albums. Aanjager van het stel is nog altijd drummer Han Bennink, bekend om zijn extraverte manier van spelen.

Han Bennink drums, Guus Jansen piano, Ab Baars klarinet, tenorsax, Tobias Delius tenorsax, Ernst Glerum contrabas, Thomas Heberer trompet, Tristan Honsinger cello, Michael Moore rieten, Mary Oliver viool, Wolter Wierbos trombone

 
lees meer


zondag
29 mrt
2020
Matinee: Trio Trabant


zaal open: 13.30, aanvang 14.00
entree: gratis

Trio Trabant speelt muziek uit Zuid-West Zigeunië. Dat is het gebied waar de Trabant rondreed en nog steeds rijdt.In de toonladders, maatsoorten en instrumenten van het voormalig Oostblok, liggen de wortels van Trio Trabant

Muziek uit Hongarije, Transsylvanië, Roemenië en zigeunermuziek komen in één optreden samen. Hartstochtelijke melodieën, strakke ritmes en overdonderende tempi vormen het hart. Beurtelings klinken viool, zang, klarinet, taragot of accordeon, begeleid door contrabas, kanna of gitaar in een aantrekkelijke afwisseling van stijlen en bezetting.

Winfried Veenker – kontra, accordeon, zang/Hilde Kertész – viool, zang, contrabas, kanna/Frank de Jong – contrabas, klarinet, taragot, gitaar

 
lees meer


zaterdag
18 apr
2020
Concert: Ziv Taubenfeld - Full Sun


zaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro

Full Sun werd opgericht door Ziv Taubenfeld met de bloeiende improvisatiescene van Amsterdam als uitgangspunt. Verhalen uit de eeuwenoude Natufische cultuur en uit modernere tijden klinken door in de improvisaties en composities. Het ensemble gebruikt grafische partituren die vertaald worden in melodieën, onderlinge aanwijzingen, grooves en eerbetuigingen aan de invloedrijke jazzmusici John Tchicai, Jemeel Moondoc en Sunny Murray.

Ziv Taubenfeld werd geboren in Karmiël, Israël en begon op 11-jarige leeftijd met klarinet. Op het plaatselijke conservatorium ontdekte hij de basklarinet, wat al snel zijn hoofdinstrument werd. Zijn interesse in improvisatie werd nog verder aangewakkerd toen hij de invloedrijke saxofonist Albert Beger ontmoette, wat leidde tot gevorderde studie van de basklarinet in Nederland, bij Michael Moore.

Michael Moore- saxophone, clarinet/Luis Vicente- trumpet/Joost Buis- trombone/Ziv Taubenfeld- bass clarinet, composition/Nico Chientaroli- piano/Shay Hazan- double bass/Onno Govaert- drums

 
lees meer


zaterdag
16 mei
2020
Concert: Philip Zoubek Triozaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 12 euro, onder 25 jaar 6 euro

Het avontuurlijke trio van de Oostenrijkse pianist Philip Zoubek (geb. 1978) met bassist David Helm en slagwerker Dominik Mahnig staat garant voor spannende impro-muziek met een duidelijke structuur.

Zoubek is wars van gebaande paden en ontwikkelde zijn eigen stijl, die verwant is aan de muziek van Cage, Xenakis en vooral Morton Feldman. Er is geen sprake van een traditioneel pianotrio – geen routineus vertoon - , maar veeleer van een collectief dat de thema’s op een eigenzinnige manier aanpakt en uiteen rafelt, waarbij de grenzen tussen compositie en improvisatie vervagen.

Deze muziek doet een beroep op nieuwsgierigheid. De luisteraar wordt niet onderschat.

Philip Zoubek – piano/David Helm – bas/Dominik Mahning - drums

 
lees meer


zaterdag
20 jun
2020
Concert: Buisonic


zaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro

Als jonge trombonist met een absoluut gehoor kwam Joost Buis al gauw terecht bij het Vera Vingerhoeds Kwartet. Later volgden de gebroeders Palinckx en Sean Bergin's MOB. Naast een jarenlange samenwerking met gitariste Corrie van Binsbergen begon hij zijn eigen ensemble The Astronotes met Sun Ra als inspirator en werkte in All Ellington aan arrangementen van Duke Ellington

 Nu komt de trombonist met een spiksplinternieuw kwintet. Buisonic lijkt een heuse gitaarband waarin meteen Paul Pallesen (Bite the Gnatze, ZJFT 2006) en Jeroen Kimman (Sleep Gunner, ZJFT 2018) opvallen. En dan hebben we nog de lapsteelgitaar van Joost Buis zelf. We zijn benieuwd. (Beschrijving in het programma van ZomerJazzFietsTour 2019)

Joost Buis – trombone,lapsteelgitaar/Paul Pallesen – gitaar, banjo/Jeroen Kimman – gitaar/Dion Nijland – contrabas/Gerri Jäger - drums

 
lees meer