logo
OVER PLUS  -  PROGRAMMA  -  NIEUWS  -  ARCHIEF  -  LINKS  -  PERS  -  CONTACT  -  LOKATIE   

PROGRAMMA

zaterdag
22 sep
2018
The Three Al's


zaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 12 euro, onder 25 jaar 6 euro

De THREE AL’S hadden hun debuut op Oerol 2012. A.L. Snijders ontmoette de TWO AL’S: Alan Purves en Albert van Veenendaal. De Z.K.V.’s (Zeer Korte Verhalen) van schrijver A.L. Snijders bleken uitstekend te passen bij de fantasierijke wereld van ongehoorde klanken van Two Al’s.

The Two Al’s spelen bizarre, vrolijke, uitbundige en melancholieke squeaky en freaky songs op geprepareerde piano en percussie. Een verrassende, fantasierijke wereld van ongehoorde klanken die rechtstreeks naar de ziel gaan, ter plekke gecreëerd door twee avontuurlijke musici.                      

A.L. Snijders maakte furore als schrijver van columns (onder andere bij Het Parool) en staat nu bekend als een van de grootste schrijvers van het zeer korte verhaal, kortweg zkv genoemd. In 2010 won hij de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre. Hij schreef een zkv over hun eerste optreden op Oerol.

Albert van Veenendaal - piano/Alan Purves - percussie/A.L. Sijders - verteller

 
lees meer


woensdag
26 sep
2018
Lezing: Afghanistan, een blik achter de schermen


zaal open: 19.30, aanvang 20.00
entree: 2,50 inclusief kopje koffie/thee (i.s.m. Cultureel Centrum Baarle)

Deze lezing wordt verzorgd door Moeders voor Vreda.
In deze lezing komen alle aspecten van de Afghaanse samenleving aan bod: de geschiedenis van het land, de moeizame interne stammenrelaties en de al even moeilijke relatie met de buurlanden…

Vrouwen hebben het in het land niet makkelijk en ook hun strijd komt ruimschoots aan bod. Deze lezing geeft je een idee van wat er speelt in het land en nodigt je uit om verder te kijken dan wat tot in de Belgische kranten doorsijpelt.

In samenwerking met Vormingplus Kempen vzw
 
lees meer


zaterdag
13 okt
2018
Film: La graine et le mulet

regie: Abdellatif Kechiche, 2007, 149 min., zaal open 19.30, aanvang 20.00
entreeprijs film 4 euro

De 61-jarige immigrant Slimane Beiji (Boufares) wordt na 35 jaar trouwe dienst op een scheepswerf in het kleine havenstadje Sète, bij Montpellier, ontslagen. Zijn zoons raden hem aan naar Tunesië terug te keren, maar de stugge en zwijgzame Slimane besluit van de oprotpremie een boot te kopen die hij wil veranderen in een restaurant. Afwisselend grappige, aangrijpende en bijtende scènes laten de personages opmerkelijk effectief tot leven komen. Vier Césars, voor beste film, beste regie, beste scenario en beste debuterende actrice (Herzi).

 
lees meer


vrijdag
19 okt
2018
De Sixties, muzikale lezing

zaal open: 19.30, aanvang 20.00
entree: 10 euro, onder 25 jaar 5 euro (i.s.m. Cultureel Centrum Baarle)

Vijftig jaar ‘mei ‘68’, een halve eeuw Woodstock. De sixties zijn aan het feest en staan frontaal in de belangstelling. De magie van die unieke periode openbaart zich in het nieuwe boek ‘De Sixties’ van Rudolf Hecke.

Gedreven sleurt hij de toehoorder in de wereld van zijn onderwerp.
Rudolfs passie steekt aan. Hij maakt brandhout van karikaturen en licht sluiers op waaronder zich wondere anekdotes bevinden.

Een unieke kennismaking met een far-out magische periode of een trip through memory lane, beklijvend, hilarisch en gekruid met (live) muziek.

Met medewerking van zangeres Karen Boelaerts.

 
lees meer


zaterdag
27 okt
2018
Martin Fondse Orchestra


zaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro

De Buma Boy Edgar Prijs 2017, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, werd in december 2017 toegekend aan de pianist, blazer, componist en arrangeur Martin Fondse. Hij verdient de prijs voor zijn veelzijdige en kleurrijke bijdrage aan de Nederlandse jazz- en muziekscene.

Martin Fondse is een meester in het verbinden van muzikale werelden. Dat verbinden doet hij al lang en op een meeslepende manier; hij zoekt musici bij elkaar, luistert naar klankkleuren en timbre. Volgens de jury van de Boy Edgar Prijs geeft Fondse “een geheel eigen dimensie aan de inmiddels uitgeholde term crossover”. Ook roemt de jury hem om zijn uitgesproken manier van arrangeren. ‘Martin Fondse tilt composities boven stijl en genre uit.’

 Martin Fondse - piano, vibrandoneon, synthesizers/Claudio Puntin - klarinetten, elektronica/Dirk Peter Kölsch – drums/Eric van der Westen – bas/Sanne Rambags - zang

 
lees meer


zaterdag
3 nov
2018
Film: The Ipcress File


regie: Sidney J. Furie, 1965, 103 min., zaal open 19.30, aanvang 20.00
entreeprijs film 4 euro

Geheim agent Harry Palmer - de brildragende en working class antipool van James Bond - komt tijdens de Koude Oorlog in actie als blijkt dat een groot aantal westerse geleerden z'n biezen heeft gepakt. Wat is de oorzaak van deze 'brain drain'? Regisseur Furie vond het reuze artistiek om zo vaak mogelijk van camerastandpunt te wisselen. Storend, vonden veel critici, maar het aardige is dat z'n procédé inmiddels een tamelijk moderne indruk maakt. Na The Ipcress File volgden nog twee sequels: Funeral in Berlin (van Guy Hamilton) en Billion Dollar Brain (van Ken Russell), steeds met Michael Caine in de hoofdrol.
 
lees meer


woensdag
7 nov
2018
Lezing: China


zaal open: 19.30, aanvang 20.00
entree: 2,50 inclusief kopje koffie/thee (i.s.m. Cultureel Centrum Baarle)

Deze lezing wordt verzorgd door Jef Abbeel.
Wij gaan kijken hoe China stapsgewijs evolueerde vanaf 3.000 v.C., via de grote filosofen rond 500 v.C. en de bouw van de Grote Muur in 221 v.C., welke invloed die  filosofen hebben op het Chinese politiek systeem, hun denken en handelen tot nu toe, welke rol de Vlamingen er speelden in de 13° en 17° eeuw, wat China presteerde tijdens de keizers en tijdens het communistisch regime, het aantal doden tijdens Mao, in hoeverre de Chinese maatschappij, normen, waarden en mensenrechten vergelijkbaar zijn met, dan wel verschillen van de onze.
 
lees meer


zaterdag
17 nov
2018
Gratkowski & Tramontana


zaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 10 euro, onder 25 jaar 5 euro

"Instant Songs" is de term waarmee Sebastiano Tramontana en Frank Gratkowski de muziek beschrijven die wordt gespeeld in hun duo-uitvoeringen. De muziek is geïmproviseerd maar klinkt erg gecomponeerd en elk stuk heeft zijn eigen unieke karakter.

Sebi Tramontana staat bekend als een muzikant met een unieke stijl, als componist tussen jazz en hedendaagse klassieke muziek en ook als lid van het Italiaanse allstar-ensemble Instabile Orchestra.

 Frank Gratkowski was al meerdere keren te gast in PlusEtage. Opvallend, vooral in kleine bezetting, is de ongebruikelijke helderheid van zijn spel. Gratkowski staat ook bekend als een getalenteerd onderzoeker van geluiden, die continu werkt aan de uitbreiding van zijn geluidrepertoire en aan de verkenning van de toonmogelijkheden van zijn instrumenten.

 Frank Gratkowski – altsax, klarinet, basklarinet, contrabasklarinet/Sebi Tramontana - trombone

 
lees meer


woensdag
12 dec
2018
Lezing: Rusland


zaal open: 19.30, aanvang 20.00
entree: 2,50 inclusief kopje koffie/thee (i.s.m. Cultureel Centrum Baarle)

Deze lezing wordt verzorgd door Jef Abbeel.
We geven een kort historisch overzicht vanaf het ontstaan in de 9° eeuw tot nu, met aandacht voor enkele tsaren (Ivan de Verschrikkelijke, Peter de Grote, Catharina de Grote, Alexander I) , we spreken over de revolutie van Lenin, de moord op de laatste tsarenfamilie, de dictatuur van Stalin, zijn economische hervormingen, goelag, terreur, collaboratie en oorlog met Hitler, bezetting van Oost-Europa, dochter Svetlana en dan over zijn opvolgers van Chroesjtsjov tot Poetin.

​We vertellen ook over het huidige Rusland: de rol van Poetin en Rusland in de wereld, de economie, maatschappij, toerisme, de vooruitgang vergeleken met onze eerste bezoeken in de jaren ’70.

 
lees meer


zaterdag
15 dec
2018
Double bill: Nico Chientaroli Trio & Ada Rave Trio


zaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro

In 2013 verhuisden de Argentijnse pianist Nicolás Chientaroli en zijn vrouw, saxofoniste Ada Rave, naar Amsterdam, waar ze al snel zeer actief werden in de lokale vrije-impro-scene.

Voor haar trio bracht Ada Rave twee fascinerende muzikanten bij elkaar die nog nooit eerder samen hadden gespeeld: Nicola L. Hein op geprepareerde gitaar en Wilbert De Joode op contrabas . Het resultaat is een trio met een uniek verhaal, een muzikale dialoog die wordt ingegeven door snelle, telepathische interactie en energetisch samenspel, vol subtiele impulsen en plotselinge veranderingen.

Ada Rave – rieten/Nicola Hein – geprepareerde gitaar/Wilbert De Joode - contrabas

Argentijnse pianist, improvisator en componist Nico Chientaroli onderzoekt en verlegt de grenzen van de piano. Hierbij maakt hij gebruik van verschillende objecten en technieken. Sinds 2017 is hij actief met zijn nieuwe trio met Ab Baars en Onno Govaert.

Nico Chientaroli – piano/Ab Baars – tenorsax, klarinet/Onno Govaert - drums

 
lees meer


zaterdag
22 dec
2018
Film: Round Midnight


regie: Bertrand Tavernier, 1986, 126 min., zaal open 19.30, aanvang 20.00
entreeprijs film 4 euro

Tavernier heeft als eigenschap zich keer op keer te vernieuwen. Voor deze film liett hij zich inspireren door het leven van de jazzrecensent Francis Paudras en zijn vriend Bud Powell. Puur impressionistische mengeling van fictie en werkelijkheid, zonder intrige, over het leven van zwarte muzikanten die in Parijs en New York wonen. Met een volledige vrijheid van opbouw en een zeldzame beheersing van het tijdselement in de film. Ook de kunst van de tijdelijke overschakeling binnen een opname zelf en het maken van fantasiebeelden wordt verstaan. Ondanks de overvloedige muziek is er een tragische toon. Via de jazz kunnen de personages spreken en hun gevoelens uiten. Beslist een artistiek hoogstandje.
 
lees meer


zaterdag
19 jan
2019
Celano/Badenhorst/Baggiani/Renkenzaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 12 euro, onder 25 jaar 6 euro

Guillermo Celano en Marcos Baggiani zijn twee markante jazzmuzikanten. De twee Argentijnen hebben zich inmiddels tot diep in de Nederlandse jazz en impro-scene genesteld. Naast andere projecten waar ze beiden in participeren, werken ze vanaf 2006 samen binnen de Celano / Baggiani Group, sinds 2013 versterkt met Joachim Badenhorst. De groep put uit allerhande stijlen: jazz, impro en rock, vermengd met Argentijnse melancholie.

Voor dit concert is de groep uitgebreid met de Duitse toptrompettist John-Dennis Renken. In 2017 was hij improvisator in residence van het Moers Festival.

Joachim Badenhorst – tenorsax, klarinet, basklarinet/Guillermo Celano – gitaar/Marcos Baggiani – drums/John-Dennis Renken - trompet
 
lees meer


zaterdag
2 feb
2019
The Nordanians

VERVALT.

 
lees meer


zaterdag
23 feb
2019
Christoph Irniger Pilgrim


zaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro

De Zwitserse tenorsaxofonist, klarinettist en componist Christoph Irniger heeft een erg spannend kwintet bijeen weten te brengen onder de naam PILGRIM. De basis is improvisatie en de muziek van het vijftal gaat echt alle richtingen uit en dat maakt het net mysterieus en spannend.

In de sound van PILGRIM is iedere musicus even belangrijk, al springt de input van gitarist Dave Gisler er met de heerlijk schurende gitaarsolo’s misschien net iets bovenuit. Deze talentvolle muzikanten gaan voor de volle 100 % op en dat is te horen. PILGRIM leeft, zit vol dynamiek, energie en speelplezier.

Christoph Irniger – saxen, klarinet/Stefan Aeby – piano/Dave Gisler – gitaar/Raffaele Bossard – contrabas/Michi Stultz - drums

 
lees meer


zaterdag
9 mrt
2019
I Compani


zaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro

Jazz en filmmuziekensemble I Compani viert haar 34e verjaardag met een dubbelconcert in Baarle-Nassau.  Het eerste deel van de avond heeft de titel “I Compani a Paris” Een ‘fotofilmconcert’ gebaseerd op Parijse fotografie van vroeger tot nu.

De muziek is een versmelting van jazz, filmmuziek, Balkan, circusmuziek en, tsja, welke stijl is door de  musici  van I Compani nog niet aangepakt ?

Na de pauze wordt  regisseur Federico Fellini herdacht die 25 jaar geleden overleed, met filmscenes, foto’s, tekeningen, teksten  en natuurlijk nieuwe bewerkingen van de muziek van Nino Rota. Fellini zette een belangrijke stempel op de Italiaanse film tussen 1955 en 1990. In deze productie zien we beelden van de regisseur aan het werk op de set en zoomen we ook in op zijn werk uit de 2e periode..  

Rob Verdurmen – drums/Arjen Gorter – bas/Leo Bouwmeester – piano/Gert Wantenaar – bandoneon/Friedmar Hitzer – viool/Bo van de Graaf – saxofoons/Martijn Grootendorst - beeld      

 
lees meer


zaterdag
30 mrt
2019
Sho Shin Duo + Seppe Gebruers


zaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 12 euro, onder 25 jaar 6 euro

Sho Shin Duo werd opgericht in 2013 en ontwikkelt oorspronkelijke muziek door koppeling van vrije improvisatie met de akoestische impact van rieten, in combinatie met drums en live electronische manipulaties. Het is een explosief duo dat rockt en swingt.

Seppe Gebruers (9/05/1990) speelt sinds zijn 12de concerten. Hij begon in het pianotrio ‘Jazzfact’ en later stond hij aan de zijde van muzikanten als Jim Black, Teun Verbruggen, Robin Verheyen, Joachim Badenhorst enz. Gebruers studeerde in 2013 – summa cum laude - af aan het  Koninklijk Conservatorium Antwerpen, waar hij zowel jazz als klassiek geschoold werd.

Eerdere concerten van dit trio bleken intense en unieke gebeurtenissen.

Riccardo Marogna - tenor saxophone, clarinets, electronics/Riccardo La Foresta - drums, percussions & objects, electronics/Seppe Gebruers - piano

 
lees meer


zaterdag
13 apr
2019
2000


zaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro

De band 1000 werd in 2004 opgericht door Jan Klare, Bart Maris, Wilbert de Joode en Michael Vatcher. Sindsdien heeft de groep veel muzikale ontwikkelingen doorgemaakt. Het begon met het spelen van composities voornamelijk uit de klassieke wereld, gecombineerd met enkele originelen van Klare. Compositie bleef een cruciaal element maar het was vooral de manier waarop samen geïmproviseerd werd die diepe indruk maakte.

Toen drummer Vatcher in 2017 vertrok naar New York City viel er een gat. De drie overgeblevenen wilden echter hun samenwerking niet stoppen en gingen verder als kwartet met Elisabeth Coudoux op cello.

Een uitnodiging voor het Moers festival 2018 en de vraag van programmeurs zette 1000 weer in beweging. Onder de naam 2000 stelde Jan Klare een zeskoppig gezelschap samen, waaronder Elisabeth Coudoux, Steve Swell en opnieuw Michael Vatcher.

Jan Klare – rieten/Bart Maris  - trompet/Steve Swell – trombone/Elisabeth Coudoux – cello/Wilbert de Joode – bas/Michael Vatcher - drums

 
lees meer


zaterdag
18 mei
2019
Wild Man Conspiracy feat. Michael Moore & Joost Buis - RADIO DAYS

 

zaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro

Wild Man Conspiracy staat voor spontaniteit, humor, creativiteit, speelsheid en improvisatie. De muziek is poëtisch en beeldend, de composities zijn compact en uiterst gevarieerd, van filmisch en sereen tot rebels en verontrustend. Downbeat verkoos de meest recente cd in 2017 tot een van de beste albums van januari.

Voor het nieuwe project RADIO DAYS heeft de groep twee van de meest invloedrijke improvisatoren van de internationale muziekscene uitgenodigd: Michael Moore en Joost Buis. Het verrassende repertoire bestaat uit werk van Louis Armstrong tot Misha Mengelberg en omspant 100 jaar jazz met strakke arrangementen, doorleefde solo’s en collectieve improvisaties.

Gerard Kleijn – trompet/Guillermo Celano – gitaar/Joost Kesselaar – drums/Michael Moore – klarinet, sax/Joost Buis - trombone

 
lees meer