logo
OVER PLUS  -  PROGRAMMA  -  NIEUWS  -  ARCHIEF  -  LINKS  -  PERS  -  CONTACT  -  LOKATIE   

PROGRAMMA

zaterdag
27 jan
2018
Spinifex cd-presentatiezaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro

Eind 2017 nam Spinifex een nieuwe cd op, Amphibian Ardour,  met als gasten tenorist John Dikeman en trompettist Bart Maris. De cd wordt deze maand op diverse podia gepresenteerd.

Spinifex, vernoemd naar stug Australisch gras, klinkt op het eerste gehoor als een mix van jazzcore, metal en andere eigentijdse Westerse muziek. Onder de oppervlakte cirkelen echter eeuwenoude Turkse en Indiase ritmes. Zelf omschrijven ze hun werk als ‘extremely tight irregular structures and extensive free improvising.’

De pers over Amphibian Ardour:

- Spinifex levert met Amphibian Ardour weer topalbum af (Jazznu - december 2017)

- Amphibian Ardour is een van de leukste jazzplaten van het jaar. (Opduvel – december 2017)

- Een plaat die bulkt van ambitie en variatie, uitgevoerd door een stel kleppers die muziek spelen die tegelijkertijd vrij en gewaagd is, én aanvoelt als topsport. (Enola – december 2017)

- Bemachtig (...) snel uw kopie van dit stormachtige album, voordat ze straks allemaal weg zijn. Het zou zo maar kunnen! (Draaiomjeoren - december 2017)

Bezetting:

Bart Maris - trompet

Tobias Klein - alto sax, bassclarinet

John Dikeman - tenor sax

Jasper Stadhouders - guitar

Gonçalo Almeida - bass

Philipp Moser  - drums

 
lees meer


zondag
4 feb
2018
Matinee: Robsjopzaal open: 13.30, aanvang: 14.00
entree: gratis


Robsjop is een jazz improvisatie werkgroep van muziekschool Factorium in Tilburg. Onder leiding van trombonist Hans Sparla (op piano) worden er jazz standards en eigen composities gespeeld. Mooie arrangementen worden afgewisseld met geïmproviseerde avontuurtjes. Op contrabas Joep Thijs, klarinet door Roos van Dooren, Luc Broers speelt trombone,  Frank Verhoeven op drums en op tenorsax Robbert van der Waal.
 
lees meer


zaterdag
10 feb
2018
Film: Late Springregie: Yasujiro Ozu, 1949, 108 min., zaal open 19.30, aanvang 20.00
entreeprijs film 4 euro

De liefdevolle Noriko woont samen met haar zachtaardige vader, een hoogleraar, en haar tante die oppert dat de jonge vrouw maar eens moet gaan trouwen. De vader denkt dat hij het goede doet door zich van zijn dochter los te maken en een nieuwe, jongere vrouw te nemen. Maar Noriko wil het liefste vasthouden aan haar vertrouwde leventje.
 
lees meer


zaterdag
24 feb
2018
Xavier Pamplona Septetzaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro

Dit ensemble werd in 2016 opgericht door contrabassist Raoul van der Weide en reflecteert belangrijke invloeden van componerende improvisatoren en hun ensembles waar hij deel van uitmaakt(e). Invloeden die hij graag doorgeeft aan een jongere generatie begaafde instrumentalisten en improvisatoren.

Naast deze impro-compositorische invloeden is ook materiaal uit de jazz traditie verweven in het repertoire – via ‘traces/insertions’ – kleine hommages in de vorm van uitgebouwde mini citaten, quasicitaten dan wel toespelingen die ieder moment binnen een collectieve improvisatie kunnen worden ingezet en op die manier een tweede creatieve dimensie aan de improvisatie toevoegen.

Bezetting:

Marta Warelis - piano
Alistair Payne - trompet
Ziv Taubenfeld - bas klarinet
Giuseppe Doronzo - bariton sax
Michael Moore - klarinet
George Hadow - drums
Raoul van der Weide - contrabas, objecten en composities
 
lees meer


zaterdag
10 mrt
2018
Film: An Autumn Afternoonregie: Yasujiro Ozu, 1962, 113 min., zaal open 19.30, aanvang 20.00
entreeprijs film 4 euro

De laatste film van Ozu was ook zijn laatste meesterwerk, een zacht maar hartverscheurend verhaal over een man die op waardige wijze besluit om niet mee te doen aan de modernisering van de samenleving en de veranderende stromingen van het leven. Een weduwnaar (vaste Ozu-acteur Chishu Ryu) woont al jaren comfortabel samen met zijn volwassen dochter, maar moet gaandeweg accepteren dat ze in het huwelijk gaat treden en uit het ouderlijk huis vertrekt. De elegant gecomponeerde, teder-trieste zwanenzang portretteert deze twee mensen die beiden bereid zijn hun geluk voor elkaar op te offeren.
 
lees meer


zondag
18 mrt
2018
Matinee: Stefan van de Sandezaal open: 13.30, aanvang: 14.00
entree: gratis


Stefan is een geboren Zeeuw en reist door heel Europa om zijn muziek aan wie het wil horen te delen. Muzikaal gezien zijn duidelijk de invloeden te horen van Bob Dylan en Neil Young. Toch heeft Stefan zijn eigen folk stijl en melodielijnen ontwikkelt.

Rustige dromerige verhalen vertellen bij het vuur dat is wat hij het liefst doet. Maar hij kan ook vlammen in rock- of bluesachtige setting. Zijn gitaarspel is sprankelend en de mondharmonica klinkt onmiskenbaar als die van Dylan.

 
lees meer


zaterdag
24 mrt
2018
VLEKzaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro

VLEK is een bijzonder gedreven en eigenwijs collectief van musici met hun wortels in de geïmproviseerde muziek, jazz en alternatieve rockmuziek. Met gezamenlijk meer dan 150 jaar podiumervaring staan de heren garant voor een muzikale live-belevenis die zijn weerga niet kent! VLEK is ontstaan in 2009 en speelde ondertussen op vele podia en festivals.

De groep heeft twee cd’s uitgebracht: ‘Speck’ uit 2012 en ‘Smoking Gun’ uit 2015. Ondertussen is er weer genoeg nieuwe muziek voor een volgende.
Alle bandleden componeren muziek voor VLEK. Met hun nieuwe repertoire hebben ze wederom verrassende muziek uit de hoge hoed getoverd: stuwende dance-beats, vuige rock-riffs, pakkende melodieën, Afrikaanse grooves, en filmische vergezichten.

Bezetting:

Jeroen Doomernik - trompet

Hans Sparla - trombone

Edward Capel - alt- en sopraansax, altklarinet

Jacq Palinckx - elektrische gitaar

Bert Palinckx - contrabas

Pascal Vermeer - drums

Bart van Dongen - keyboards, synthesizer

 
lees meer


zaterdag
7 apr
2018
Blue Lines Trio feat. Mars Williamszaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro


Het Blue Lines Trio werd in 2012 geformeerd door Raoul van der Weide en brengt drie generaties van improvisatoren bijeen. In een onnavolgbare mix van stuiterende swing, verkennende impro, nomadische akkoorden en oprechte lyriek blijft het trio onverminderd op zoek naar nieuwe mogelijkheden van samenspel. Het is geen traditioneel pianotrio, maar een echt trio.  Speciale gast is dit keer saxofonist Mars Williams.


Mars Williams, vanwege zijn energieke stijl ooit omschreven als een ‘flame-throwing multireedist’ (Downbeat), is een ruimdenkende saxofonist die moeiteloos schakelt tussen avant-jazz, funk, hiphop en rock.


Bezetting:

Mars Williams
- saxofoon
Michiel Scheen - piano
Raoul van der Weide - bas, kraakdoos, geluidsobjecten
George Hadow - drums

 
lees meer


zaterdag
14 apr
2018
Meinrad Kneer Quintetzaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro


Vorig jaar overrompelde hij het publiek in PlusEtage met zijn Phosphoros Ensemble. Dit jaar geeft Meinrad Kneer acte de présence met zijn kwintet, bestaande uit Berlijnse jazzmusici en improvisatoren. Kneers muziek, beïnvloed door verschillende muzikale stijlen zoals jazz, rock, hedendaagse muziek en vrije improvisatie, geeft deze groep vleugels en creëert nieuwe snijvlakken van onverwacht samenspel en krachtige improvisaties.

In 2015 bracht het kwintet hun debuut ‘Oneirology’ uit op het bekende Duitse label JazzHausMusik.
Livemuziek uit Berlijn: ‘schitterend, krachtig, animaal’ (Martin Laurentius, Jazz Thing).

Bezetting:

Sebastian Piskorz - trompet
Peter Van Huffel - altsaxofoon
Gerhard Gschlössl - trombone
Meinrad Kneer - bas, compositie
Andreas Pichler - drums

 
lees meer


zaterdag
19 mei
2018
De Raad van Toezichtzaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro


De Raad Van Toezicht
 beleefde zijn doorbraak in 2016  met concerten op Jazz In Duketown, Jazz International Rotterdam en North Sea Jazz.  Onlangs is hun debuut-album " De Raad "verschenen.

De Raad van Toezicht  is een 12-koppig powerhouse! Een speelse maar supersolide groep met een unieke line -up: een dubbele ritmesectie (2x drums, 2x bas, 2x gitaar, 2x Keys) en een blazerssectie versterkt met viool. De energie van De Raad van Toezicht is erg aanstekelijk. De muzikale invloeden  lopen uiteen van knallende rock tot Afrikaanse muziek, latin en zelfs western-muziek. Echter jazz en funk zijn de basis-ingrediënten waar De Raad zijn spontaniteit en sterke groove vandaan haalt.

Bezetting:
Joel Botma
Trompet
Frank van Hassel 
Alt sax
Sam Thomas
Trombone
Mirco Wessolly
Viool
Jasper Mellema 
Keys
Phillipp Frenzel
Keys
Dung Hoang
Gitaar
Phillipp Ullrich
Gitaar
Daan Lever
Bas
Teun Creemers
Bas
Janik Hüsch
Drums/percussie
Bouke Hofma
Drums/percussie.

 
lees meer


zaterdag
9 jun
2018
Film: La Regle du Jeuregie: Jean Renoir, 1939, 110 min., zaal open 19.30, aanvang 20.00
entreeprijs film 4 euro

La Regle du Jeu uit 1939 is gemaakt door Jean Renoir, de zoon van de vermaarde schilder Auguste. Een jachtpartijtje in het buitenhuis van een edelman loopt uit op een wirwar van liefdesintriges tussen de gasten, terwijl ook het personeel zich uitleeft. La Regle du Jeu is een vlijmscherpe satire op de decadentie en het morele verval van de hogere Franse klassen. Zo scherp, dat de film in Frankrijk aanvankelijk verboden werd.
 
lees meer


zaterdag
30 jun
2018
Hermine Deurloo Kwartetzaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 12 euro, onder 25 jaar 6 euro

Na haar studie saxofoon aan het Conservatorium van Amsterdam leerde Hermine Deurloo zichzelf de chromatische mondharmonica te bespelen. Geïnspireerd door Toots Thielemans ontwikkelde ze een intiem en lyrisch geluid.Deurloo speelde inmiddels met bekende musici als Jesse van Ruller, Tony Overwater, Han Bennink, Denise Jannah, Lilian Vieira, Al Jarreau, het Willem Breuker Kollektief en het Metropole Orkest.

Duidelijk is dat Deurloo nog een dimensie toevoegt aan het briljante spel van de onsterfelijke ‘Toots’: complexe ritmes, zacht schurende dissonanten en aandacht voor actuele muzikale stromingen. Het wachten is op een internationale doorbraak van deze unieke mondharmonicaspeelster.

Hermine Deurloo - chromatische mondharmonica/Rembrandt Frerichs - piano/Jörg Brinkmann - cello/Joost Lijbaart - drums

 
lees meer