logo
OVER PLUS  -  PROGRAMMA  -  NIEUWS  -  ARCHIEF  -  LINKS  -  PERS  -  CONTACT  -  LOKATIE   

PROGRAMMA

zaterdag
23 sep
2017
Bite the Gnatzezaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro


Bite the Gnatze speelt muziek in het grensgebied van volksmuziek, country, jazz en geïmproviseerde muziek. Vrolijkheid gaat gepaard aan schrille klanken, dansritmes aan verstilling en melancholie aan het absurde. De muziek van het lome landleven, zo nu en dan verstoord door een onheuse klank en een minder verwachte wending.

 Bite the Gnatze staat voor een mix van geïmproviseerde en etnische muziek. Traditionals ondergaan door improvisatie een complete metamorfose. In nieuw materiaal, dat in de hedendaagse geïmproviseerde en gecomponeerde muziek geworteld is, klinken de echo's van Europese volksmuziek door. Bite the Gnatze verenigt musici en muzikale invloeden uit verschillende landen en continenten: Nederland, Schotland, Griekenland, Canada en Engeland.

 Paul Pallesen - gitaar en banjo

Michel Duijves - klarinetten
Steven Kamperman - altklarinet
Alan Purves - drums
Meinrad Kneer - contrabas
Frank van Bommel - piano en harmonium
Joost Buis - trombone en lapsteelgitaar. 

 

 
lees meer


zaterdag
7 okt
2017
Film: Au hasard Balthazarregie: Robert Bresson, 1966, 95 min., zaal open 19.30, aanvang 20.00
entreeprijs film 4 euro
ENGELS ONDERTITELD

In Au hasard Balthazar vond Bresson het perfecte 'model' want de hoofdrol is hier voor de ezel Balthazar. De film volgt het beest vanaf zijn geboorte tot aan zijn dood, waarbij hij steeds van eigenaar wisselt. De ene eigenaar koestert hem, de andere mishandelt hem. Het punt dat Bresson hier maakt is dat wij mensen zoals de ezel zijn: we hebben geen enkele invloed op de loop van de gebeurtenissen.
 
lees meer


zaterdag
28 okt
2017
Instant Composers Pool Orchestrazaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro


Internationaal nog steeds het bekendste jazzorkest uit Nederland: het ICP. Door geen groep ter wereld wordt op zo’n hoog niveau geïmproviseerd als door het Instant Composers Pool Orchestra. De unieke mix van contemporaine klanken, onweerstaanbare oude swing, verraderlijk pakkende melodietjes en gekke of juist ingetogen ingevingen gaat altijd over het moment.

Het orkest rond pianist Misha Mengelberg en drummer Han Bennink bestaat vijftig jaar. Geraffineerd en hartverwarmend spontaan samenspel zijn de handelsmerken van het huidige ICP en zorgen dat zij nog altijd wereldwijd worden bejubeld – meer dan ooit lijkt het. De huidige pianist is Guus Janssen, die ook als organist en componist te horen is op recente ICP-albums. Aanjager van het stel is nog altijd drummer Han Bennink, bekend om zijn extraverte manier van spelen.

Han Bennink drums, Guus Jansen piano, Ab Baars klarinet, tenorsax, Tobias Delius tenorsax, Ernst Glerum contrabas, Thomas Heberer trompet, Tristan Honsinger cello, Michael Moore rieten, Mary Oliver viool, Wolter Wierbos trombone

 

 
lees meer


zaterdag
18 nov
2017
NeOropazaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro


Klarinettist Steven Kamperman heeft met zijn trio twee bijzondere gasten uitgenodigd voor het programma NeOropa: de geniale Franse tubaist Michel Godard en de enerverende altviolist Oene van Geel. Ze laten zich inspireren door vroege Europese volksmuziek. Muziek met zangerige melodieën, bezwerend doorklinkende bourdontonen en pakkende ritmes. Maar hun liefde voor de volksmuziek is beslist modern en eigenzinnig: vol avontuurlijke jazz-improvisaties, een vleugje mediterrane import, moderne danceritmes en met tal van verrassende wendingen.

Steven Kamperman altklarinet, sopraansax | Sanem Kalfa vocals | George Dumitriu viool, elektrische gitaar | Michel Godard tuba, serpent | Oene van Geel altviool, cajon

 
lees meer


zondag
26 nov
2017
Caetituzaal open: 13.30, aanvang 14.00
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro

Vier doorgewinterde improvisatoren slaan de handen in elkaar.

Drummer Martin Blume is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Europese geïmproviseerde muziek. Vanaf begin jaren '80 werkte hij op gebied van avant-garde jazz, geïmproviseerde muziek en Nieuwe Muziek samen met musici als Peter Brötzman, Phil Minton, Lol Coxhill, Luc Houtkamp en Ken Vandermark.

Bassist Marci Mattos begon als gitarist, maar bekwaamde zich al snel als improvisator op bas, cello en met electronica. Vanaf de jaren ´70 maakt hij deel uit van de Europese impro-scène.

Pianist Veryan Weston is een van de grote Engelse improvisatoren. Hij werkte samen met o.m. Lol Coxhill, Trevor Watts en Phil Minton.

Rietblazer Yedo Gibson verliet zijn vaderland Brazilië om zich in Londen te bekwamen in de improvisatie. Na zijn verhuizing naar Amsterdam was hij actief in tal van groepen en werkte hij samen met vele grootheden.

Yedo Gibson - sax & klarinet/Veryan Weston - piano/Marcio Mattos - bas & electronica/
Martin Blume - drums & electronica

 
lees meer


zaterdag
9 dec
2017
Film: Pierrot le Fouregie: Jean-Luc Godard, 1965, 110 min., zaal open 19.30, aanvang 20.00
entreeprijs film 4 euro


Een schrijver verlaat zijn echtgenote en zijn geregelde bestaan voor een oude vlam die hem meesleurt in een warnet van intriges en moord, waarbij ondertussen ook hun wederzijdse liefde wordt opgebruikt. Een persoonlijke afrekening van Godard met de mislukking van het huwelijk met Karina werd in de vorm van een road movie volgestopt met politieke, absurde en cinefiele incidenten waardoor de film voortdurend verrassend blijft, hoewel de tragische dimensie over de teloorgang van emoties de overhand blijft houden. Hoogtepunt en conclusie van de eerste periode in het werk van Godard, zijn eerste in kleur.
 
lees meer


zaterdag
16 dec
2017
All Ellingtonzaal open: 20.00, aanvang 20.30
entree: 15 euro, onder 25 jaar 7,50 euro


Beroemde en veel minder bekende composities van pianist en bandleider Duke Ellington worden nieuw leven ingeblazen door een hedendaags orkest vol meesterlijk improviserende musici.

All Ellington is een concertserie in Zaal 100 en het Bimhuis, waarin beroemde maar ook veel minder bekende muziek van Duke Ellington nieuw leven wordt ingeblazen. Dit keer brengt All Ellington een eigentijdse vertaling van de klank en impact van de saxofoonsectie van het orkest van Duke Ellington. Verwacht dus geen getrouwe reconstructie maar geniet van muziek geïnspireerd op de kenmerkende mentaliteit van het Ellington-orkest.

 Jodi Glibert -zang/Jimmy Sernesky- trompet/Eric Boeren- cornet/Joost Buis- trombone/Nog niet bekend - altsax/Natalio Sued- tenorsax/Giuseppe Doronzo - baritonsax/Oscar Jan Hoogland - piano/Wilbert de Joode - bas/Frank Rosaly - drums

 
lees meer