logo
OVER PLUS  -  PROGRAMMA  -  NIEUWS  -  ARCHIEF  -  LINKS  -  PERS  -  CONTACT  -  LOKATIE   

Geschiedenis

In juni 1972 kwam in Baarle een groepje jongeren bij elkaar dat uit onvrede met de bestaande voorzieningen voor de jeugd, de handen in elkaar sloeg. Plus was geboren! Tal van activiteiten op sociaal-cultureel gebied werden aangeboden. Het ledenaantal groeide onstuimig tot rond de 200. In 1974 werd PLUS officieel een vereniging. Nog wat later kreeg PLUS door de gemeente Baarle-Nassau een leegstaande varkensstal toegewezen die werd omgetoverd tot ‘het PLUSHOK’. Bekende artiesten uit binnen- en buitenland hebben er opgetreden: Theo Loevendie, Hans Dulfer, Willem Breuker, Jules Deelder, Wannes van de Velde, De Nieuwe Snaar, Simon Vinkenoog...Honderden bezoekers uit Baarle en verre omgeving vonden de weg naar het PLUSHOK.

De teloorgang van de jongerencentra in den lande ging aan PLUS niet voorbij. De als paddenstoelen uit de grond rijzende commerciële disco’s en jongerencafés boden het nieuwe type financieel draagkrachtigere jongeren meer luxe en comfort, en hapklaar amusement. De door vrijwilligers gerunde centra legden het hier doorgaans tegen af. Moeilijke tijden braken aan. Bovendien zegde de gemeente de huurovereenkomst met jongerenvereniging PLUS op (de stal moest wijken voor villa’s) zodat een nieuwe ruimte gezocht moest worden. Die werd gevonden op de tweede verdieping van Cultureel Centrum Baarle en kreeg de naam PLUSETAGE.


Ondanks de dislocatie en de beperkingen van de ruimte heeft PLUS zich weten te handhaven. Belastingperikelen en de vergrijzing van de medewerkers werden verwerkt; de voormalige jongerenvereniging werd een stichting met als doel het ontplooien van sociaal-culturele activiteiten. De doelgroep werd verbreed en de publiekswerving wordt actiever dan voorheen ter hand genomen.


Uit de diverse workshops die PLUS in het verleden organiseerde zijn diverse muziekgroepen ontstaan die vervolgens hun eigen weg gingen. Uit de theaterworkshops ontstond Theatergroep De Kater die op allerlei manieren nog steeds actief is in Baarle en wijde omgeving. Stichting Plus wordt volledig door vrijwilligers gedraaid.